Het zal jullie al wel opgevallen zijn dat ik de afgelopen inspiratie-vragen stil sta bij rust, stilte en verstilling. Iets waar ik zelf ook altijd zo naar hunker in deze maanden naar december. Als ik zo met mensen om me heen praat dan valt me altijd zo op dat we zo druk zijn. Druk om alles maar voor de kerst af te hebben. Alsof er geen nieuw jaar aankomt. En ergens is dat ook best logisch. De maand september is de oogstmaand, de maand waarin we onze vruchten gaan plukken. En gaan delen met de buitenwereld. Congressen, workshops, trainingen staan de komende weken voor de deur. En dat is goed en leuk!
Maar in al die drukte is rust ook zo van belang. Om even op te laden, om even bij je eigen bezieling en betekenis terug te kunnen keren. En één van de manieren waarop je dat kan doen is je jezelf vragen te stellen. Deze week de vraag 'op welke voedingsbodem sta jij?'
Voedingsbodem
Een jaar of 15 geleden mocht ik een onderzoek doen naar 'polarisatie en radicalisering'. Een vakgebied dat ik zelf niet kende, ik was geen expert. Ons was gevraagd in kaart te brengen of 100 projecten die door gemeenten en ngo's waren opgepakt, ook effectief waren. Met andere woorden bereikten ze de doelen die vooraf gesteld waren. Een voor mij zeer interessant project, want we mochten bij al die projecten een kijkje in de keuken nemen.
En op een gegeven moment bevond ik mij op een congres met een aantal experts over dit vakgebied. Ik luisterde zo naar een hoogleraar, die vooral aan experts uitlegde wat er allemaal nodig is om radicalisering te voorkomen. En ik weet eigenlijk niet meer precies wat hij vertelde, totdat hij zei 'Het belangrijkste is dat we de voedingsbodem wegnemen'.
Dit raakte me. En het is me altijd bijgebleven. Je zou kunnen zeggen dat dit het moment was waarop ik 'opeens' begreep dat je met metaforen zoveel kan zeggen. En dat de boom zo'n krachtige metafoor is voor je eigen ontwikkeling.
Maar ik wil de metafoor anders inzetten. Bij het genoemde voorbeeld ging het over iets wegnemen. Ik wil graag de voedingsbodem zien als iets positiefs. De bodem waarop jouw boom van bezieling geworteld is, de bodem waarop jij vrucht kan gaan dragen. De bodem waarop de zaadjes van bezieling die jij zelf ontwikkelt ook weer tot vrucht kunnen komen.
Jouw levensverhalen en levensgeschiedenis
En als we dan kijken naar deze metafoor- zoals ik die ook in mijn boek beschrijf in hoofdstuk 7- dan gaat de voedingsbodem voor mij over jouw levensverhalen, jouw geschiedenis. Over de familie waar jij in geboren bent, waar jij vandaan komt. Over in welke omgeving jij bent opgegroeid, over de gebeurtenissen die jij hebt meegemaakt. Alles vormt jou en heeft jou gevormd. Zowel de positieve ervaringen als de negatieve ervaringen. Alles hoort erbij en mag er zijn.
Oefening Jouw levensgeschiedenis
Dus mijn vraag aan jou is, sta eens stil bij jouw levensverhalen, jouw levensgeschiedenis. Neem eens een uur de tijd om te mijmeren over de volgende vragen. Je hoeft niet alle vragen te beantwoorden. Je merkt namelijk vanzelf of een vraag je raakt. En dat is interessant. Want die vraag, die gebeurtenis of dat moment heeft jou voor nu iets te vertellen.
Mijmervragen:
- Wat is jouw achtergrond, uit wat voor familie kom jij? Teken maar eens jouw gezin, en jouw verdere achtergrond. Of kijk hoe de relaties waren tussen jouw familieleden.
- Wat zijn de normen en waarden die jij uit jouw familie hebt meegenomen? Welke vind je prettig en welke verafschuw je?
- Wat zijn de gebeurtenissen in je leven die jouw leven hebben gekleurd? Hier kan je ook een tekening van maken.
Voldoende voeding voor deze week om eens te kijken naar jouw voedingsbodem. Veel plezier ! Zoek je meer inspiratie of handvatten, lees dan hoofdstuk 7 uit mijn boek nog eens na.
Voel je dat je nog hulp nodig hebt? Of wil je delen met anderen? Dat kan op het inspiratie-uurtje op 17 oktober as. Meld je hier aan.