Al 15 jaar droom ik van een bloeiende coachpraktijk. Een plek waar ik mensen mag begeleiden. Mag helpen op hun weg naar hun ware natuur. Vele cursussen heb ik zelf in dit pad gevolgd. En nog steeds ben ik niet tevreden. Die coachpraktijk is er namelijk niet. Hmmmm…..Ik hoor meteen het stemmetje ‘zie je wel, dit is ook niets voor jou’. En vanuit die houding en dat gevoel sluit ik mijn computer, gooi ik het bijltje er bij neer. En wil ik dit blog niet eens afschrijven. En dan besluit ik koffie te halen. Even naar beneden. Even zitten. Met mijn dagboekje. En dan komt het. De stilte. De rust. Het andere stemmetje ‘Dit is jouw essentie Viola. Je doet het al. Je bent het al”. Dat zegt mijn fluisterstem. En ja, zo is het. Ik spring op. En meteen stroomt de inspiratie. Ik open mijn laptop. En daar komt het. Dit blog.
Mijn draak in optima forma. En vooral het gevecht van mezelf ermee (blog 1). Gelukkig herken ik het inmiddels. En gelukkig weet ik dat even iets anders doen helpt. Naar een andere ruimte gaan. Even in beweging komen. In het verleden kon dit dan weken duren, maar inmiddels duurt het gevecht niet meer zo lang. En kan ik in een paar minuten herkennen wat er gebeurt, actie ondernemen (blog 2) en kom ik terug bij mezelf.
Dit blog is onderdeel van de blogreeks van 4 blogs ‘Hoe tem je jouw draak?’. Een blogreeks waarin ik je tips geef om jouw levenskracht, jouw draak, te leren kennen. Zodat je die actief kan inzetten in je werk, in je leven. En jouw essentie kan laten zien. Maar vaak zien we de draak niet. Zijn we in gevecht met de draak. En door dat gevecht laten we een deel van ons onbenut. Zonde. Dus durf jij het aan, de draak te temmen? Voor meer veiligheid, vertrouwen en verbinding in jezelf.
Inmiddels heb ik je laten zien hoe je zicht kan krijgen op je gevecht met de draak, je negatieve stemmetjes (blog 1). Hoe je vanuit die negatieve stemmetjes op zoek kan gaan naar de positieve waarden die hier voor jou onder liggen (blog 2). En hoe je kan gaan luisteren naar je verlangen (blog 3). Ben je er dan? Ja, in principe wel. Maar de ervaring leert dat het start met inzicht, maar dat het ook een proces is van vaak ervaren en vaak doen. Dus zie dit als een cyclisch proces waarin je kan leren (blog over growth mindset). Zelf valt me op dat ik hier al even mee bezig ben maar dat ik ook weer gevangen kan komen te zitten.
Vorm en verlangen
In mijn geval kan ik soms zo gevangen zitten in de vorm. Al lang weet ik wat mijn diepste verlangen is. En heb ik de vorm ook al bedacht. Namelijk die coachpraktijk. Allerlei belemmeringen, allerlei redenen heb ik om die vorm niet tot uiting te brengen. En daarmee haal ik mezelf naar beneden. Kom ik weer in dat gevecht terecht. Ik heb toch dit verlangen, waarom dan geen coachpraktijk?
Hier speelt dus het interessante spel tussen vorm en verlangen. Want wat is nou eigenlijk mijn verlangen, mijn draak, mijn levenskracht? Is dat die coachpraktijk? Of iets anders?
Nu ik de vraag zo stel, zeg je natuurlijk meteen dat de coachpraktijk een vorm is. En niet je verlangen. Maar zo voelde het lang wel voor mij. Dat blindstaren op die vorm, kan je goed in de weg zitten. Want als dat dan niet lukt voel je je mislukt. Beter is het om te kijken naar het verlangen wat er onder schuil gaat.
In mijn geval is dat het begeleiden van mensen in hun avontuur. Naar hun ware natuur. En als ik dan terugkijk op de afgelopen 15 jaar heb ik dat eigenlijk best veel gedaan. Op de verschillende werkplekken waar ik heb gewerkt heb ik dit verlangen al geleefd. Al doorgegeven. En als ik me dat realiseer wordt ik blij. Krijg ik zelfvertrouwen. Kan ik het al. Ben ik er al.
Tijd en ruimte
En als ik hier zo op terugkijk valt me ook op dat ik soms erg snel wil. Mijn ego wil snel. Die wil snel die praktijk. Snel die website optuigen. Snel dat blog schrijven. Maar mijn ziel, mijn verlangen gaat niet zo snel. Die komt als ik er tijd voor maak. Als ik er ruimte voor maak.
Tijd en ruimte zijn dus voor mij echt verbonden met het laten spreken van mijn verlangen, van mijn ziel. En alleen als ik die tijd en ruimte maak, dan weet ik ook wat mijn verlangen is. En kan ik vanuit dat verlangen kijken welke vorm daar voor mij bij past. En niet andersom!
Dat doet me ook denken aan een blog dat ik eerder schreef over de Jacobsladder. In dat blog gebruik ik de Jacobsladder als metafoor voor hoe je als organisatie aan de slag kan met bezieling. Maar oorspronkelijk is die gebruikt voor het individu. De idee van de metafoor is dat de bezieling (de hemel) via de mens (het denken, het voelen en het doen) verbonden is met de praktische uitvoering (de aarde).
En dan begrijp ik mijn verlangen en vorm dilemma. Ik ben nogal doenerig, ik ben van de vorm. Dat kan ik goed. En nu ik op zoek ben naar mijn verlangen, is het aan mij om die 2 aan elkaar te koppelen. Dus niet alleen denken, of alleen doen, maar door te denken, te voelen én te doen. Door de engelen op én neer te laten gaan, in een continu proces.
Diep luisteren naar jezelf
En dat proces van op en neer gaan, doet me nu ook denken aan theorie U. Een theorie die is opgezet om veranderingen in organisaties beter te laten lopen. Kern is dat mensen echt naar elkaar gaan luisteren, een zielsmissie van mij. En vanuit dat empathisch luisteren vanzelf met nieuwe inzichten komen. En daar wordt ik dan enthousiast van, want ja dat empathisch luisteren, dat kan je ook naar jezelf. Diep luisteren naar jezelf daar draait het om!
Tip 1 Stel je verlangen steeds weer opnieuw centraal
Van tijd tot tijd is het goed om je verlangen weer even centraal te stellen. Dit kan je doen door op de badkamerspiegel jouw verlangen te plakken, door een tekening over je verlangen op te hangen op een plek waar je veel komt, door jezelf een periodiek berichtje te sturen. Of door regelmatig even bewust stil te staan bij dat verlangen. Leef ik mijn verlangen?
Tip 2 Kijk af en toe eens terug en zie dan hoe je jouw verlangen al leeft
Kijk daarbij ook eens terug in de tijd. Bekijk daarbij nieuwsgierig, vooral dat en niet veroordelend, wat je van je verlangen al in de praktijk brengt. Dat kan klein zijn. En dat is helemaal prima.
Tip 3 Daag jezelf uit om keer op keer jezelf af te vragen, maak ik een keuze op basis van mijn ego of van wat ik werkelijk van binnen wil
Bij beslissingen die je neemt, ga dan goed bij jezelf na of dit een ego beslissing is of een zielsbeslissing. Dus doe je dit voor gewin van één van je patronen (blog 1), bijvoorbeeld je wil snel geld verdienen, je wil aardig gevonden worden, je wil graag expert zijn. Of doe je dit vanuit een zielsmissie? Om daar goed bij stil te staan is stil staan dus belangrijk. Even een wandeling in de natuur, mijmeren op een bankje, even in de stilte coupe naar huis.
Tip 4 Kom in beweging!
Om dit allemaal goed te kunnen, zet je lijf dan in beweging, letterlijk. Zorg voor goede aarding. Want ja, in deze tijd zijn we vaak met ons hoofd bezig. Merken we soms niet meer dat we nog een lichaam hebben. Kom dus in beweging, doe een meditatie, ga wandelen, ga dansen, neem een reiki behandeling. Kortom zorg voor het doorstromen van je lichaam. Zodat ook fysiek er verbinding ontstaat tussen jouw ziel (de hemel) en de realiteit (de aarde).
Tip 5 Heb plezier
En tot slot, heb plezier. Geniet van dit proces, ook als het lastig is. Ook als je door de pijn heen moet, want die komt zeker. Ook als je je schaduwkanten duidelijk worden. Ook als je met afschuw naar je eigen gedragspatronen kijkt. Dit hoort allemaal bij jou. En er zit licht onder, de positieve waarden van elke negatieve gedachte (blog 2). Heb plezier!
En mijn vraag aan jou: Hoe laat jij je zielsverlangen toe in je leven?
Lees ook de andere tips in deze blogreeks “Hoe tem je jouw draak?”:
Blog 1 van 4 Hoe tem je jouw draak? 3 tips voor het omgaan met je negatieve stemmetjes
Blog 2 van 4 Staak het gevecht met je draak. 5 stappen om de positieve waarde te vinden
Blog 3 van 4 Leer je draak kennen. 5 tips voor een zoektocht naar je (stille) verlangen
Blog 4 van 4 Luister naar je draak. Tips om je draak toe te laten in jezelf.